maanantai 20. lokakuuta 2014

HAU!


Tiivistelmä uusimmasta tiedosta koskien koirien haukkumiskäyttäytymistä, lähde lopussa.

Oma kokemukseni sisällettynä tekstiin, erottuu tällaisena tekstinä.


Koiran käyttäytyminen: haukkuminen

Koiran kaikella käytöksellä on syy. Haukkumisen syynä voi olla monta seikkaa, jolloin ratkaisukaan ei usein ole yksinkertainen. Useinkaan haukkumisen syy ei kuitenkaan ole meidän ihmisten ärsyttäminen!

Geneettiset syyt ovat yksi peruste nykykoirien haukkumiselle - aikojen saatossa on ollut kannattavaa, että koira ilmoittaa ihmisilleen potentiaalisista uhkista.

Nykyäänkin koira saattaa hyvinkin ilmoittaa ihmiselleen potentiaalisista uhkista, eli useimmiten vierailijoista. Usein ihminen huomaamattaan kannustaa tähän käytökseen.


Missä tilanteissa koira haukkuu?


Tilanne 1: Vierailijoita tulossa ja koira ilmoittaa niistä haukkumalla. Omistaja komentaa koiraansa äänekkäästi ja kiirehtii ovelle ottamaan vieraat vastaan. Koiran kannalta ihminen on juuri yltynyt sen haukkuun ja mennyt katsastamaan oven tunkeilijoiden varalta.

Laukaiseva tekijä: vierailijat
Käytös: haukkuminen

Tilanne 2: Postinjakaja tuo postin. Koira haukkuu ilmoittaen tunkeilijasta. Postinjakaja jatkaa kulkuaan ja lähtee oven takaa pois. Koira on juuri saanut potentiaalisen uhan katoamaan haukkumisellaan.

Laukaiseva tekijä: postinjakaja
Käytös: haukkuminen

Tilanne 3: Koira haukkuu ulko-ovella, jotta pääsisi sisälle. Ihminen tietää, ettei haukkumisesta tule "palkita koiraa". Koira saattaa kuitenkin haukkua jopa 40 minuuttia, jolloin suurin osa ihmisistä jo naapurisovunkin vuoksi on päästänyt koiran sisälle ulkoa. Koiran kuitenkin mieltää, että haukkumalla, varsinkin haukkumalla kauan, pääsee ulkoa sisälle.

Tilanne 4: Koiralla on jokin vialla. Eroahdistus, kivut, dementia tai erilaiset fobiat voivat aiheuttaa haukkumista. Nämä seikat tulee ensin selvittää.

Tilanteet 1-3 ovat "normaaleita" tiloja, kun taas tilanteessa 4 on taustalla sellainen syy, joka täytyy ehdottomasti hoitaa ennen kuin koulutus voi onnistua.


Miten syyn voi saada selville?
  1. Milloin ja missä koira haukkuu?
  2. Mikä laukaisee haukkumiskäytöksen?
  3. Edellisten perusteella, miksi koira haukkuu?
Ainon tultua meille, ensimmäisiä ongelmia oli haukkuminen ulkona. Pian sen jälkeen haukkuminen siirtyi myös sisätiloihin. Aino haukkui ulkona muille koirille, pelottaville ihmisille, lapsille pulkkamäessä, lumiukoille, oudon muotoisille roskiksille ja muulle vastaavalle. Laukaisevia tekijöitä oli ulkona monta. Ainon olomuoto oli kuitenkin pelokas, jolloin tilanne 4 oli eniten meidän ongelmaamme kuvaava tilanne.

Sisällä Aino, ja myös Nipsu haukkuivat naapureiden äänille, porraskäytävän äänille, ikkunasta näkyville ihmisille ja koirille ja jossain vaiheessa vain tuijottaessaan ikkunasta ulos. Laukaisevia tekijöitä oli siis useita.

Syyn selvittämisessä kannattaa käyttää apuna naapureita, videokameraa yms. Näin voi saada selville haukkumisen koiran ollessa yksin.


Miten haukkumisen saa loppumaan?


Markkinoilla on "pikahoito" haukkumiseen - sitruunapanta ja vastaavat vempeleet. Nämä ovat "oireenmukaista" hoitoa, eli eivät missään nimessä poista syytä taustalta. Tilanteessa 4 käyttämällä sitruunapantaa tai vastaavaa, saa koiran enemmän ahdistuneeksi.

Rankaisu koiran haukkuessa? Tätä ei kuitenkaan tapahdu joka kerta, vaan vain satunnaisesti. Koira mieltää, että välillä haukkuminen on ok, välillä siitä joutuu kärsimään fyysisen rankaisun. Stressi- ja ahdistustaso nousee jopa enemmän kuin sitruunapantaa käyttäessä. Stressaavinta eläimelle on se, kun rankaisu on satunnaista, eikä ihmisen käytös ole johdonmukaista.

Yhteistä kahdelle yllä esitetylle haukkumisen "lopetustavalle" on se, että tosiasiassa haukkumiskäytös ei näissä muutu. Koira ei tiedä, miten sen tulee käyttäytyä niissä tilanteissa ja silloin stressitaso nousee.

Itse sain monenlaisia neuvoja koirien haukkumisen lopettamiseen. Sitruunapantojen hankkimista suositeltiin, tähän en lähtenyt. Yritin muutaman päivän perinteisellä "keppi ja porkkana"- menetelmällä eli istuin ikkunan edessä ja hyvästä käytöksestä koirat saivat nakin palasen ja haukkumisesta suihkeen vesisuihkepullosta. 

Mihin tämä sitten kaatui? Ensinnäkin en pystynyt olemaan koko aikaa ikkunan edessä vahtimassa tyttöjä. Pian ne keksivät, että muuallakin voi haukkua. Jouduin vahtimaan niitä koko ajan, jolloin oma stressitasoni nousi. En myöskään pystynyt jatkamaan vesisuihkuttelua, kun näin, miten se koiriin vaikutti. Se sai ne pelkäämään, mutta se ei kuitenkaan vähentänyt ei-toivottua käytöstä. 

Oliko tässä kokeilussa mitään järkeä? Näin jälkikäteen ajateltuna ei, mutta silloin se oli paras keino, mitä siihen hätään keksin.

Paras haukkumisen lopettamiskeino on asian perinpohjainen selvittely ja hoito. Mikäli koirassa on tilanteeseen 4 viittaavaa, tarvitaan eläinlääkärin tai koirankouluttajan apua.

Normaalit tilanteet, eli 1-3, voidaan hoitaa joko omin neuvoin, tai koirankouluttajan avulla. Selvitetään laukaiseva tekijä. Vähennetään joko laukaisevaa tekijää tai yhdistetään koiralle siihen jokin muu käytös kuin haukkuminen.

Meillä pidetään verhot kiinni silloin, kun koirat ovat keskenään kotona. Ihmisten ollessa kotona verhot ovat auki. Koska Ainolla oli todellisia pelkotiloja kaikenlaisia asioita kohtaan, meidän täytyi käydä läpi pitkä koulutustie. Koulutuksen avulla päästiin siihen vaiheeseen, ettei Aino ollut enää pelokas. 

Sitten seurasi "normaali" haukkuminen - eli tilanteet 1-3. Näissä tilanteissa meillä toimitaan joka kerta samalla tavalla. Vieraiden ohjeeksi ulko-ovessa on tiedote, myös meillä molemmilla ihmisillä on samat toimintatavat haukkumistilanteissa. Ulko-oven tiedotteessa kerrotaan, että meidän ovi aukeaa vasta, kun koirat eivät enää hauku. Meillä koirille on myös opetettu haukkumiselle vaihtoehtoinen käytös, se on namien syönti maasta.

Haukkumiskäytöksen pois-kouluttamiseen on monta keinoa. Niihin päästään kuitenkin vasta silloin, kun haukkumisen laukaiseva tekijä ja motivaatio on selvitetty.

Alkuperäinen englanninkielinen teksti "Barking Mad! “How do I stop my dog from barking?”" löytyy painamalla tekstin otsikkoa.


Mukavaa viikkoa!

- Mirjami ja hiljaiset koirat, Aino ja Nipsu

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti