sunnuntai 26. toukokuuta 2013

Ensimmäinen tottelevaisuuskoe!

Vietimme tänään aamupäivän Ikaalisissa lämpimän helteisissä tunnelmissa sekä Nipsun että minun ensimmäisessä tottelevaisuuskokeessa. Olimme paikalla hyvissä ajoin laittamassa "leiriä" pystyyn varjoon. Tottelevaisuuskoe alkoi voittaja-luokalla, jossa oli vain yksi koira. Alokas-luokkamme alkoi 10.15 ja siinä koiria oli 14. Tuomarina toimi Tiina Heino. Ensimmäisenä suorituksena oli luoksepäästävyys, jota varten kaikki koirakot sijoitettiin kehään. Tästä eteenpäin alkoi yksilöarvostelu. Nipsu rauhoittui hyvin koepaikalla, mutta suorituksemme tullen oli vähän liiankin rauhallinen. Yritin saada virettä nousemaan lelujen avulla ennen vuoroamme, mutta kuumuus teki tepposet ja Nipsu oli läkähdyksissä jo varjossa. Vuorollamme menimme kehään ja liikkeiden suoritus alkoi. Yleisesti liikkeet sujuivat hyvin. Ainoastaan seuraaminen sujui huonommin verrattuna Nipsun normaaliin tasoon. Seuraamisesta saimme kuitenkin 5 pistettä (sekä taluttimella että ilman), vaikka ajattelin, että meidän suoritus ei riittäisi edes viiteen pisteeseen. Nipsun motivaatio hävisi seuraamisen jatkuessa ja tyttö päätti käydä tekemässä oman pienen haistelukierroksen. Palasi kuitenkin taas seuraamaan ennen kuin olin ehtinyt käskeä takaisin. Muutenkin Nipsun ote oli todella veltto seuraamisessa. Positiivinen yllätys oli se, että meille vaikeimmat liikkeet sujuivat parhaiten! Eli juuri ne liikkeet, joita olimme tehotreenailleet ja joiden epäonnistumista pelkäsin. Näitä oli siis estehyppy, paikkamakuu ja jäävät liikkeet. Ne sujuivat Nipsulta erinomaisen hyvin! Lisäksi meillä on viime aikoina ollut sitä ongelmaa, että Nipsu ei luoksetulossa lähde tulemaan ensimmäisellä käskyllä. Tänään ei ollut sitäkään ongelmaa! Pisteiden vähennys tuli todennäköisesti siitä, että Nipsu juoksi reittäni päin, eikä näin kuulu tehdä.

Pisteistä huomaa, että treenailua vielä tarvitaan, mutta kokonaisuudessaan olen Nipsuun erittäin tyytyväinen!

Osasuoritus ja arvosana
1. Luoksepäästävyys, 10
2. Paikalla makaaminen, 8
3. Seuraaminen kytkettynä, 5
4. Seuraaminen taluttimetta, 5
5. Maahanmeno seuraamisen yhteydessä, 8
6. Luoksetulo, 7
7. Seisominen seuraamisen yhteydessä, 7
8. Estehyppy, 9
9. Kokonaisvaikutus, 7

Pääsimme toiselle sijalle (pisteitä 140-159/200). Ensi kerralla tavoitellaan sitten sitä ykkössijaa (pisteitä 160-200)! :)

Kertokaahan kisailevat vinkkejä, miten virettä saa nostettua ja miten selviätte kuumista kisapäivistä! :)

- Mirjami

4 kommenttia:

 1. Koiran kastelu ja viilennystuotteet ovat hyviä kuumuutta vastaan. Koiraa ei tarvitse kastella kokonaan jos vettä on vähänlaisesti saatavilla, mahan alus riittää. Märkä valkoinen/vaalea pyyhe tai ihan koirille tarkoitetut viilennyspeitot yms. ovat myös hyvä odotteluaikoina ja mahanaluksen kastelu sitten hieman ennen suoritusta.

  Fakta kuitenkin on, että kuumuus vie aina hieman puhtia pois, jolloin aktivointisanat yms. ovat eduksi jos sellaisen on koiralle opettanut.

  VastaaPoista
 2. Me ollaankin sitä aktivointisanaa nyt yritetty ottaa mukaan neuvojesi mukaan. Se on kuitenkin vasta sillä asteella, että mä riehutan/leikitän Nipsua lelulla ja sanon sanan. Ilman sanaa ei ilmene vielä mitään muutosta vireessä. Tietty sekin riippuu, millälailla sanon sen sanan.

  Pitäis pitää taas kerran treenit lyhyempinä ja riehakkaampina, kun Nipsulla meinaa välillä jälleen motivaatio olla hukassa. Lisäksi ollaan treenailtu jonkin verran noutokapulan kanssa toimimista, mikä selkeesti on Nipsulle tällä hetkellä mielekkäämpään kuin "vanhojen" liikkeiden suorittaminen. :)

  VastaaPoista
 3. Onnea tuloksesta, siitä on hyvä jatkaa! Meillä Taikan kanssa hyviksi havaittuja vinkkejä kuumuuteen on se että laittaa koiralle pedin alle kylmäkallet. Pitävät hyvin ja pitkään viileänä! Vireeseen sitten ahneella koiralla on toiminut että se tietää palkan odottavan. Treeneissä tätä voi harjoitella laittamalla koiralle palkan kuppiin, suoritusalueen ulkopuolelle ja sopivin välein vapauttamalla koira palkinnoksi palkalle. Johan tulee vauhtia ja draivia :)

  VastaaPoista
 4. Kiitos! Hyvä neuvo tuokin! Sitä olemme kanssa vähän jo kokeilleet niin, että palkka on muovipussissa ja sinne pääsee vasta työtä tehtyään. Pitää ottaa se vakiotavaksi treeneissäkin. :) Helpottaa kyllä kummasti treenaamista, kun tietää nyt, miten tokokokeessa toimitaan ja minkälainen vaatimustaso siellä on!

  VastaaPoista