Nyt me ollaan Nipsun kanssa hurahdettu tokoiluun, kiitos viime viikon perjantain Tamskin pätevän ja hauskan tokotreenin jälkeen! Innostusta lisäsi myös juttelu Nipsun Temppu-veljen omistajan kanssa, joka on harrastanut tokoilua kaksi vuotta, nyt Tempun ja aiemmin jo toisen koiransa kanssa.
Nipsu on tällä hetkellä reilu kahdeksan kuukauden ikäinen ja tottelevaisuuskokeen alokasluokan ikäraja on 10 kk. Uskallan toivoa, että voisimme osallistua ensimmäisiin kokeisiimme ensi kesänä. Sitä ennen pitäisi käydä mölli-tokossa eli harjoituskokeissa. Tottelevaisuuskokeet ovat jo hieman avautuneet minulle, mutta selvitettävää on vielä runsaasti. Minulla on juuri auki toisella näytöllä 96- sivuinen Kennelliiton Tottelevaisuuskokeen säännöt ja koeohjeet, huh! Yritän saada alokasluokasta nyt selvyyden, jotta pääsen tekemään oikean treenisuunnitelman meille.
Tietysti ensimmäisenä kiinnostaa pistesijat ja palkinnot. ;-) Alokasluokassa maksimipistemäärä on ilmeisesti 200. Ykkössijalle pääsee pisteillä 160-200, kakkossijalle pisteillä 140-160 ja kolmossijalle 100-140. Toivottavasti yltäisimme jonnekin tuonne vielä joskus! Kisa alkaa kehässä ja sinnehän ei saa tuoda lelua eikä makupalaa.
Sitten varsinaisiin liikkeisiin alokasluokassa (suluissa kerroin ja pisteet):
1. Luoksepäästävyys (1 x 10)
2. Paikalla makaaminen (3 x 30)
3. Seuraaminen kytkettynä (2 x 20)
4. Seuraaminen taluttimetta (4 x 40)
5. Maahanmeno seuraamisen yhteydessä (2 x 20)
6. Luoksetulo (3 x 30)
7. Seisominen seuraamisen yhteydessä (2 x 20)
8. Estehyppy (2 x 20)
9. Kokonaisvaikutus (1 x 10)
Yleiset säännöt ja ohjeet:
Tuomari siis päättää suoritusjärjestyksen, jonka on oltava sama kaikille kilpailijoille. Alokasluokassa (ALO) aloitetaan luoksepäästävyydestä eli koira istuu sivulla perusasennossa katsekontaktissa samalla, kun tuomari tulee koiran vierelle ja koskettaa koiraa. Samalla nartuille tehdään juoksutarkastus ja uroksille tehdään sama katsaus. Kaikki liikkeet alkavat perusasennosta ja päättyvät perusasentoon. Perusasento on oikea silloin, kun etäisyys koiran ja omistajan välillä on noin 10 cm ja koiran lapa on ohjaajan polven kohdalla. Käskysanojen tulee olla yksiosaisia. Liikkeen arvostelu alkaa, kun ohjaaja vastaa myöntävästi tuomarin "valmis"-kysymykseen ja arvostelu päättyy liikkeenohjaajan tai tuomarin "kiitos"-sanaan. "Kiitos"-sanan jälkeen hillitty kiittäminen (pari taputusta tai lyhyt sanallinen kiitos koiralle) on sallittua. Koiran vinkuminen liikkeen aikana vaikuttaa arvosanaan.
Alokasluokan liikkeiden säännöt ja arvostelut:
1. Luoksepäästävyys
Koirakot (3-6) rivissä, koirat kytkettyinä perusasennossa. Tuomari lähestyy koiraa edestä ja käsittelee koiraa.
2. Paikalla makaaminen
Koirat rivissä noin 3 metrin välein. Arvostelu alkaa, kun ohjaaja käskee koiran maahan paikoilleen ja sen jälkeen poistuu noin 20 metrin päähän. Suoritusaika alkaa, kun kaikki ohjaajat ovat 20 metrin päässä koiriin päin kääntyneinä. Koiran tulee maata valppaana rintamasuunnassa molemmat kyynärpäät maassa 2 minuuttia. Ajan tultua täyteen ohjaaja palaa koiran luo ja käskee koiran perusasentoon.
3. Seuraaminen kytkettynä
Tuomari ohjaa koirakkoa kulkemaan seuraamiskaavion mukaisesti niin, että talutin ei kiristy. Kaavio sisältää käännöksiä oikeaan ja vasempaan, täyskäännöksiä ja pysähdyksiä kävelyosuudessa sekä juoksuosuuden. Taluttimen pitää kulkea molempien käsien kautta ohjaajan edestä. "Seuraa"-käskyn saa toistaa liikkeelle lähdettäessä ja nopeutta muuttaessa, muttei pysähdyksissä eikä käännöksissä.
4. Seuraaminen taluttimetta
Sama periaate kuin edellisessä kohdassa, mutta ilman talutinta.
5. Maahanmeno seuraamisen yhteydessä
Koirakko kulkee seuraten noin 10 metrin matkan, jonka jälkeen ohjaaja käskee koiran maahan jatkaen itse kävelyä. Ohjaaja palaa koiran viereen ja käskee perusasentoon.
6. Luoksetulo
Ohjaaja jättää koiran istumaan ja poistuu noin 15 metrin päähän. Luoksetulossa kutsutaan koira perusasentoon.
7. Seisominen seuraamisen yhteydessä
Koirakko kulkee noin 10 metrin matkan, jonka jälkeen ohjaaja käskee koiran seisomaan jatkaen itse kulkuaan noin 10 metriä. Ohjaaja palaa koiran viereen ja käskee perusasentoon.
8. Estehyppy
Ohjaaja käskee koiran hyppäämään esteen yli itsestä poispäin ja käskee koiran seisomaan esteen toisella puolen. Ohjaaja kiertää esteen ja asettuu koiran viereen käskien sen perusasentoon.
9. Kokonaisvaikutus
Kiinnitetään huomiota ohjaajan ja koiran yhteistyöhön sekä koiran halukkuuteen työskennellä iloisesti.
Huh, olipa siinä lista sääntöjä ja ohjeita! Vahvuutena meillä on tällä hetkellä luoksepäästävyys ja paikallamakuu. Niitä olemme harjoitelleet paljon tokotreeneissä. Seuraaminenkin onnistuu, mutta vain tietyssä viretilassa. Maahanmenon ja seisomisen treenailua seuraamisen yhteydessä olemme alkaneet harjoitella tällä viikolla. Luoksetulo onnistuu sivulle- käskyllä lyhyillä matkoilla. Estehyppyä olemme treenanneet kahtena kertana tokotreeneissä. Päivittelenkin näiden pohdintojen jälkeen Nipsun treenikalenteriin harjoitussuunnitelmaa.
- Mirjami
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti