keskiviikko 12. kesäkuuta 2013

ALO1-tulos 11.6.2013!

Olimme eilen Nipsun kanssa Tampereella tottelevaisuuskokeessa. Nipsun lenkitys on jäänyt viimeisen viikon ajan vähän vähemmälle, sillä meillä on ollut muuttopuuhat päällä. Tämä toi Nipsuun sopivasti lisää virettä ja kisatunnelmamme oli tällä kertaa aivan täysin erilainen kuin ensimmäisellä kerralla. Kokeessa oli kahdeksan osanottajaa. Tuomarina toimi Jari Salokanto. Näytin heti kokeen alussa Nipsulle, että jätin laukkuun odottamaan lihapullaa ja meetwurstia odottamaan palkinnoksi. Tämä aiheutti Nipsussa sopivasti säpinää ja sainkin treenikaveriksi oikein innokkaan haukun.

Luoksepäästävyys ja paikkamakuu tehtiin kahdessa ryhmässä. Luoksepäästävyydessä Nipsu oli oikein nätisti paikoillaan. Tästä osiosta meidän neljän koirakon ryhmässä kaikki saivat 10 pistettä. Seuraavaksi oli paikkamakuu. Päätin ennen koetta, että nyt ei jännitetä. Tämä tepsi hyvin ja luottavaisin mielin jätin paikkamakuussakin Nipsun riviin. Toteutin Tie tottelevaisuusvalioksi -kirjan mielestäni parasta ohjetta: hymyile koiralle! Nipsu makasi rivissä hymyssä suin ja minäkin seison parin kymmenen metrin päässä hymyssä suin. :-) Nipsun vieressä oli saksanpaimenkoira ja toisella puolella kiharakarvainen noutaja. Kiharakarvainen noutaja oli noussut heti rapsuttamaan korvaansa, kun omistajat lähtivät rivistä. Päästessämme ohjaajien riviin, tämä kiharakarvakoissu nousi heti seisomaan ja liikkui muutaman askeleen. Jäi kuitenkin seisomaan ja pysyi seisomassa koko kaksi minuuttia. Nipsu vilkaisi toista koiraa aluksi, mutta katsoi sitten minua. Pysyin päätöksessäni, enkä alkanut jännittämään, vaan keskityin vaan Nipsuun. Nipsu pysyi hienosti koko 2 minuuttia asennossaan. Paikkamakuusta tuli meille 9 pistettä. Yksi piste meni kuulemma siitä, että Nipsu ei mennyt tarpeeksi nopeasti maahan. Hassu juttu, sillä maahanmenon nopeus on Nipsulla ollut aina hallinnassa! En kuitenkaan ruvennut vänkäämään tuomarille vastaan, vaan kiitin pisteistä. :-)

Seuraavaksi olikin odottelua vuorossa. Nipsu piippaili aika paljon. Tämä oli tietysti seurausta vähemmästä lenkityksestä. Toisaalta se vähempi lenkitys toi kauan kaivattua virettä treeneihin. Pystyn kyllä paremmin hallitsemaan pientä piippausta kuin aivan väsähtänyttä koiraa kehässä. Tämä olkoot siis meille hyvä tasapaino. :-) Olimme toiseksi viimeisiä yksilösuorituksissa. Ennen kehään menoa näytin taas Nipsulle, että laukussa odottaa palkinto. Nipsu pysyi hienosti kontaktissa kehään mentäessä. Seuraaminen kytkettynä alkoi hyvin, mutta Nipsu tipahti taas matkasta. Tällä kertaa tajusin heti antaa kaksoiskäskyn, emmekä menettäneet tästä niin paljoa pisteitä. Tuomarin mukaan ongelmaa oli eniten juoksussa. Pisteitä saimme 7.

Sitten jatkoimme seuraamista, mutta ilman talutinta. Tässä Nipsu pysyi paremmin kontaktissa. Vähän tippumissa oli vielä, mutta pidin äänensävyn korkeana ja iloisena ja sain Nipsun pysymään mukana. Tästä osiosta pisteitä tuli 8,5 eli paljon paremmin kuin taluttimen kanssa seuraamisesta.

Olin aivan täpinöissäni Nipsun hienosta seuraamisesta. Unohdin jopa seuraavan liikkeen alkaessa, että mikäs se olikaan. :-D Kyseessä oli siis maahanmeno seuraamisen yhteydessä. Voitteko uskoa - tästä tuli 10 pistettä! Innostuimme molemmat tästä vielä enemmän!

Pääsimme sitten luoksetuloon. Yritin valita paikkani niin, että en ole suorassa linjassa kohti Nipsua, vaan vähän vieressä. Tämä sen takia, että Nipsu on tömähtänyt päin aika monesti. Nipsun juoksulinja alkoi hyvin, mutta kaartui kuitenkin päin reittäni. :-D Tömähdys ei ollut niin suuri kuin viimeksi kokeessa. Tuomari tietysti kommentoi tätä ja kerroinkin, että viime kokeessa tömähti kaksi kertaa samalla voimalla päin minua. Pisteitä saimme 8 luoksetulosta.

Seisominen seuraamisen yhteydessä -osiossa Nipsu jälleen tipahteli seuraamisesta. Itseasiassa tipahti juuri silloin seuruusta, kun oli käskysanan vuoro. Sain juuri silloin käskettyä ja pisteitä ei lähtenyt paljoa. Seisominen ilmeisesti onnistui hyvin, kun siitä ei tullut mainintaa. Osiosta tuli 8,5 pistettä.

Estehyppy meinasi mennä plörinäksi, sillä Nipsu oli lähellä hypätä esteen yli ennen liikkeen alkua. Onneksi palasi viereeni. Tein kuitenkin virheen, sillä otin liian lyhyen matkan esteeseen. Tämän vuoksi Nipsu empi lähtöä, mutta ponnisti kyllä sitten hyvin. Teki myös hassusti niin, että kääntyi jo vähän siinä ilmassa. Eli seisoi aivan esteen vieressä. Seisomaan jäi hyvin. Käskystä myös istui sivulle hyvin. Tässä oli ilmeisesti Nipsun vieressä liian pitkä viive, sillä tällä hetkellä piippasi ja meinasi hypätä takaisin esteen yli. Sain tehtyä pienen "kröhöm"-äänen ja pysyi paikallaan. Tuomari mainitsi tästä steppaamisesta, mutta pisteitä se ei vienyt ihan hirveästi. Osiosta tuli 8 pistettä.

Kokonaisvaikutuksesta saimme 8,5 pistettä.

Tässä vielä yhteenveto pisteistä.

Luoksepäästävyys 10 x 1 = 10
Paikalla makaaminen 9 x 3 = 27
Seuraaminen kytkettynä 7 x 2 = 14
Seuraaminen taluttimetta 8,5 x 4 = 34
Maahanmeno seuraamisen yhteydessä 10 x 2 = 20
Luoksetulo 8 x 3 = 24
Seisominen seuraamisen yhteydessä 8,5 x 2 = 17
Estehyppy 8 x 2 = 16
Kokonaisvaikutus 8,5 x 1 = 8,5
Pistemäärä yhteensä 170,5

170,5 pistettä toi meille 1. palkinnon (160-200 pistettä), mutta Nipsu oli myös koko ryhmän kolmanneksi paras!


Nipsu nauttii palkintonaminsa suoraan hienosta pokaalistaan!

- Mirjami

2 kommenttia:

  1. Vautsi miten hyvin teillä meni, onneksi olkoon :) Hyvin olet pystynyt keskittymään loppuun asti, vaikka saittekin huippusuorituksia jo alussa!

    VastaaPoista
  2. kiva blogi!:) käy kurkkaamassa: karvakuonosissi.blogspot.fi

    VastaaPoista